Tags:

DEMI MASA

AYAHANDA

AYAHANDA
HUSSIN BIN OMAR

BONDA

BONDA
HALIMAH BINTI ABDULLAH

ANAK BERANAK


WE LOVE TOK GURU

LOKASI ONLINE

Promosi Takaful

BLOG KAWAN

Pemimpin

ALHAMDULILLAH, SETELAH UJIAN BESAR DILALUI, AKHIRNYA ANAK PERTAMA KU SELAMAT DILAHIRKAN

Disediakan Oleh: Keluarga Hussin dan Halimah Saturday, October 2, 2010
 

Sememangnya, perasaan untuk menyambut seorang anak terutamanya bagi yang baru yang nak bergelar bapa seperti Jo memang sangat mengembirakan. Namun begitu, detik pengalaman pertama untuk mendapatkan seorang anak bukan mudah yang disangka walaupun pengalaman ini mungkin berbeza setiap orang.

Bila Jo ingat balik saat kecemasan yang dilalui sebelum anak jo dilahirkan, memang sebak dan begitu besar perngorbanan seorang Ibu. Ianya bermula pada hari selasa: 

Selasa , 28 Sep

2.00 pm: Dapat panggilan yang Fatehah turun darah masa Jo sedang di pejabat dan Jo terpaksa segera balik.

2.30 pm : Nampak masih OK Jo cari nasi takut tidak ada tenaga dan sempat makan sekejap.
 3.15 pm : Jo hantar ke Hospital Besar Kota Bharu untuk pemeriksaan.
4.20 pm : Dimasukkan ke wad kerana sudah ada tanda-tanda awal. Tetapi semalaman tidak dapat tidur sehingga ke jam tiga pagi kerana sakit perut.
7.00 pm : Darah semakin banyak keluar.

Rabu, 29 Sep

7.00 pagi : Selepas buat pemeriksaan keputusan doktor hanya baru 3cm.
11.00 tgh hari : Masih 3 cm tetapi fatehah telah mula sakit untuk menunggu lebih lama.
6.45 ptg : Sekali lagi diperiksa, baru sampai 4cm tetapi doktor terpaksa bawa ke tempat bersalin kerana sakit yang kuat.
7.00 pm : Fatehah telah diletakkan di wad bersalin dan hanya menunggu waktu yg sesuai untuk melahirkan anak.
9.00 pm : Jo dapat kebenaran untuk masuk ke Labour room untuk teman Fatehah di dalam yg menunggu saat kelahiran. Jo dimaklumkan Doktor akan datang periksa 4 jam dari waktu masuk. Jadi Jam 11.00pm kena tunggu. Jo terus memberi kata semangat kepada fatehah supaya bersabar.

11.00pm : Selepas 4 Jam menuggu, Doktor datang untuk pemeriksaan, keputusan yang hampa apabila hanya naik 1cm sj kepada 5cm stkt ni. Doktor terpaksa menambah masa menunggu selama 4 jam lagi. Bermakna Fatehah terpaksa bertahan lagi sehingga jam 3pg. waktu ni, memang Jo terpaksa bagi semangat kerana fatehah mula tidak mampu lagi menahan sakit. Begitu lama waktu 4 jam dlm keadaan yg bagitu sakit. Jo pegang tangan Fatehah erat2 sebagai semangat kepada Fatehah.
3.00 pgi : Masa tambahan 4 jam telah brlalu dan menjadi 8 jam menahan di labour room, akhirnya doktor memeriksa dan mendapat jalan sudah terbuka sepanjang 9cm. tetapi masih tidak dapat lagi melahirkan anak. kerana anak sulong dan mungkin besar. Doktor kata kita terpaksa tambah lagi masa... memang Jo betul2 terpaku bila doktor bagitahu begitu sbb masa dah terlalu lama menunggu.Ditambah lagi 2 jam sehinga pukul 5 pagi.

Detik 2 jam yang Jo harapkan kali terakhir sblm melahirkan anak memang sgt menguji kesabaran. sehingga fatehah tidak lagi mampu lagi menahan. Jo ditarik oleh fatehah dan dia nyatakan, Dia sanggup mengunakan apa cara pun asal perkara ni selesai dan tak mampu lagi menahan. Jo mula menahan sebak dan kata-kata semangat tetap diberikan walau sdh susah utk diterima lagi... Ya Allah, kenapa besar ujian ini.. 10 jam sangat memeritkan.

Detik Jam 5 pagi : Jo minta doktor buat pemeriksaan segera, tetapi tetap 9 cm. Jo terus tidak dapat menahan air mata kerana tak sanggup dah melihat kesakitan yang fatehah alami, sehingga terpaksa merujuk doktor pakar di dewan bedah. Doktor memaklumkan, sayang kalau dah 9 cm tapi kena bedah, doktor pakar suruh bagi peluang terakhir setelah melihat jantung anak masih sihat tanpa ada kesan-kesan lemas. Akhirnya doktor bagi pilihan utk buat usaha terakhir selama satu jam untuk cukupkan 10cm dengan tambah 1 cm lagi. Ini peluang terakhir Jo. Doktor akan cek terakhir jam 7.00 pagi.

Memang tak dibayangkan, Jo minta keluar bilik untuk solat Subuh. dan masuk kembali tetapi badan Fatehah telah panas dan suhu badan mula di periksa. melihat pada keadaan tersebut, Fatehah nyatakan yang dia sedia untuk dibedah. Jam 7.15 pagi, doktor buat pemeriksaan terakhir didapati kekal dengan 9cm. Jo wat keputusan untuk bedah kerana masa 12 jam sangat lama untuk berusaha. Selepas dokumen selesai, Fatehah dipakaikan baju untuk ke dewan bedah.

 7.45 pagi : Jo tetap bersama fatehah telah dihantar ke tempat Kecemasan menggunakan Ambulan. Jo mengharapkan semua akan selesai.Jururawat kata, mungkin dibedah selama 15 - 20 minit sahaja tetapi akan dikeluarkan dari dewan bedah selepas 2 jam. Jo yang tak dapat masuk hanya mampu menunggu dan berdoa di luar bilik bedah.

Jam 10.30 pg : 4 org jururawat dari wad bersalin datang dengan membawa katil bayi dan katil biasa. Perasaan Jo bercampur baur... Adakah Isteriku dan anakku telah selamat.. setelah tunggu selama 15 minit diluar pintu, Jururawat tersebut telah membawa keluar dari blik bedah bayi yg sgt comel untuk dibawa naik ambulan. Jo hanya mampu lihat melalui depan Jo kerana masih tidak tahu anak siapa. selang 5 minit, Fatehah keluar dengan muka tersenyum. ternyata memang sah, yang Jo lihat tadi adalah Anak sulong Jo. Jo teman fatehah Naik ambulan untuk ke wad. Sampai di wad jo telah iqamatkannya

Akhirnya Tepat Jam 8.28 pagi Khamis, Jo telah bergelar bapa dan Fatehah telah bergelar Ibu., anakku seberat 3.9 kg. Semua keperitan bersalin semalaman telah hilang begitu sahaja setelah anak yang comel lagi manja sedang tidur di hapapan kami...Alhamdulillah..

 
Disediakan Oleh :
Faizul, Fatehah n Anak

6 Responses to ALHAMDULILLAH, SETELAH UJIAN BESAR DILALUI, AKHIRNYA ANAK PERTAMA KU SELAMAT DILAHIRKAN

 1. Anonymous Says:
 2. Tahniah!!!!
  Semoga kelahir baby tersebut akan terus menceriakan kehidupan Jo & Fatehah. Semoga lahirnya seorang pejuang Islam.

  from Kas

   
 3. Anonymous Says:
 4. Salam dan dan Tahniah buat Jo & Thah, semoga terus tabah hadapi ujian mendatang untuk fasa seterusnya.

  siifu.

   
 5. Anonymous Says:
 6. tahniah buat jo & fatehah..selamat memikul gelaran baru...semoga kebahagiaan sentiasa menjadi milik kalian berdua....
  dari kejauhan,
  k.iza

   
 7. Anonymous Says:
 8. moga Allah murahkan rezeki joe sekeluarga...

  shamsueri sekeluarga

   
 9. Anonymous Says:
 10. Segala ujian yg dihadapi menguji ktahap kebergantungan kita kepada Ilahi.
  Sesungguhnya, pengorbanan bagi insan yang beriman sebenarnya tidak sia sia.
  Tugas yang masih menunggu kita sebagai AAyah & Ibu ialah...
  membesarkan anak2 berpandukan amanah yang diberikan oleh Allah melalui RasulNya...
  Kesakitannya mungkin tidak dirasai...
  Tetapi, tanggungjawabnya amatlah besar...
  Semoga Allah merahmati keluarga kita semua...

  Shamsueri Sekeluarga

   
 11. Alhamdulillah3x... tahniah Jo.. bulat mcm maknya..

  **Frm Hafsan..

  tahniah...makbruk jo, teha and newly coming cute baby!!!
  Alhamdulillah...
  besarnya baby...cute sgt...geram tgk!!!
  semoga bertambah kebahagiaan dan keceriaan dalam keluarga kamu...(^^)

  the expecting father and mother...hafsan and ashiah

   

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MAKLUMAN

Sekiranya display cerita hanya memaparkan satu / dua cerita sahaja, Para tetamu blog boleh menekan topik-topik yang berada di bawah ini untuk tatapan atau bacaan. Sebarang kesulitan amatlah dikesali.

(masalah teknikal display/publishing ini tidak dapat diatasi walaupun pelbagai cara telah dilakukan. Sekiranya mana-mana tetamu blog yang pakar dalam bab ni, bolehlah memberi cadangan penyelesaian melalui kotak borak-borak)

TAJUK & CERITA TERKINI

TABUNG KELUARGA


Komen Terkini

Get This Recent Comment Widget!

TENTANG KAMI

My photo
Keluarga Hussin dan Halimah, berasal di Kampung Btg.Gedik Gual Ipoh, Tanah Merah Kelantan. Ahli Keluarga terdiri daripada Hussin dan Halimah serta anak-anaknya seramai 10 orang (6 lelaki, 4 perempuan). Keluarga Hussin & Halimah merupakan sebuah keluarga yang besar yang dihiasi kegembiraan, keceriaan dan kejayaan serta keberkatan. Merupakan salah satu keluarga contoh di kampung tersebut.

HUSSIN & HALIMAH

HUSSIN & HALIMAH

KELUARGAKU

KELUARGAKU

KAWAN-KAWAN