Tags:

DEMI MASA

AYAHANDA

AYAHANDA
HUSSIN BIN OMAR

BONDA

BONDA
HALIMAH BINTI ABDULLAH

ANAK BERANAK


WE LOVE TOK GURU

LOKASI ONLINE

Promosi Takaful

BLOG KAWAN

Pemimpin

ASMA' HUMAIRA' SELESAI CUKUR JAMBUL DENGAN TOK GURU

Disediakan Oleh: Keluarga Hussin dan Halimah Friday, October 8, 2010
Masa kahwin lagi Jo n Fatehah telah berniat kalu dapat anak nanti, nak suruh Tok Guru (YAB Dato' Bentara Setia Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan) yang cukur jambul termakbul pagi tadi.

Jo n Fatehah telah bersiap pada malam Jumaat alat-alat yang perlu dibawa dan seawal 4.30 pagi lagi bangun dan bersiap sedia untuk pergi ke Masjid Tok Guru Menanti Tok Guru selesai solat subuh. Alhamdulillah, Tok Guru ada dirumahnya dan mengimami solat subuh dan Sujud sejadah. Lepas solat Subuh, Suasana di pintu masuk Imam depan rumah Tok Guru sudah mula kelihatan orang yang membawa bayi untuk cukur jambul.

Lebih kurang 30 orang lebih bayi menunggu giliran pagi tu. Jo yang mendukung anak ditemani Tok Aboh Fatehah terpaksa la beratur kejap untuk sampai giliran. Tapi Jo tak sempat nak cari jong tangkap gambar, yang penting dapat cukur jambur dengan Tok Guru..

Asma' Humaira' sedang menunggu giliran depan Tok Guru

Bergambar dihadapan Rumah Tok Guru dan Masjid Tok Guru

Orang ramai yang mengerumumi Tok Guru untuk cukur jambul

Tetap dengan tidurnya walaupun dah lepas cukur jambul.
WAJAH-WAJAH ASMA' HUAMAIRA'
Gaya Ayu

Gaya tidur nyenyak

Tengah memikir panjang

Menahan serangan musuh
Nama Anak Ku ASMA' HUMAIRA' BIN MOHD FAIZUL BIN HUSSIN BIN OMAR


Setiap nama yang dipilih oleh ibubapa mungkin ada sebab-sebab tertentu. begitu juga Jo n Isteri, nama dipilih ini supaya salah satu usaha mendidik anak.

Nama ASMA' memang masyhur dalam lipatan sejarah Islam dalam perkembangan Agama Islam bermula zaman Nabi Muhammad sehingga ke Zaman Tabien.

Sejarah 1:
Asma' binti Abu Bakar As-siddiq; saudara kepada Aisyah Ummul Mukminin (isteri Rasulullah Sallallahu Alaihi wa Sallam); puteri kepada sahabat Rasulullah yang mulia, Saidina Abu Bakar As-siddiq; isteri Zubair bin Awwam, pejuang dan tokoh Islam yang mengutamakan redha Allah di dalam perjuangannya; Merupakan seorang wanita muhajir yang mulia dan bonda kepada Abdullah bin Zubair, salah seorang pejuang yang gugur mempertahankan agamanya; dan sesungguhnya kedudukannya ini cukup untuk mengangkat darjat beliau ke tempat yang tinggi, mulia dan terpuji. Peribadinya dirahmati Allah dengan keistimewaan yang sangat menonjol, setanding dengan para Muslimin di ketika itu; cerdas, cerdik, lincah, pemurah dan berani.

Diberi julukan sebagai 'dzatun nithaqain' oleh Rasulullah yang membawa erti "wanita yang mempunyai dua tali pinggang", sebagai peringatan terhadap peristiwa Hijrah yang menyaksikan pengorbanan dan keberanian Asma' yang tiada tolok bandingannya. Beliau bersusah payah menyediakan bekalan makanan dan minuman buat Rasulullah dan Abu Bakar Radhiallahu anhu di saat genting di gua thur walaupun dalam keadaan mengandung. Beliau mengoyakkan ikat pinggangnya kepada dua untuk dijadikan tali pengikat untuk mengikat bekalan makanan dan minuman tersebut, sehingga kerana peristiwa itu Rasulullah mendoakan beliau agar digantikan tali pinggang tersebut dengan yang lebih baik dan lebih indah di syurga kelak. 

Sejarah 2 :
ASMA’ BINTU YAZID BIN AS-SAKAN AL-ANSHARIYAH RadhiAllahu Anha

Sirah istimewa ini adalah milik salah seorang wanita suci dan menjadi contoh ideal dalam iman, ilmu dan kesabarannya. Beliau memeluk Islam bersama para wanita yang terdahulu beriman kepada Allah dan RasulNya, dari kalangan Anshar melalui sentuhan dakwah Mushab bin Umair, bermula di perkampungan Anshar yang paling baik, Bani Abdul Ashal, iaitu perkampungan seorang sahabat, Saad bin Muadz Radiallahu Anhu yang keislamannya menjadi barakah bagi kaumnya. Diriwayatkan bahawa pada petang hari beliau memeluk Islam, tiada seorang lelaki atau wanita pun di tengah-tengah Bani Abdul Ashyal melainkan telah menjadi muslim dan muslimat. 

Asma’ bintu Yazid Radiallahu anha termasuk di antara wanita yang terawal menerima Islam di kalangan kaum Ansar. Amr bin Qatadah Radiallahu anhu berkata, “Wanita yang pertama kali berbaiat kepada Rasulullah ialah Ummu Saad bin Muadz, Kabsyah bintu Rafi’, Ummu Amir  (Asma') bintu Yazid bin As-Sakan dan Hawa’ bintu Yazid bin As-Sakan” (Ad-Durrul-Manstur, 8/143; Ath-Thabaqat, 8/12).

beliau memperolehi gelaran istimewa di kalangan para wanita kaum Ansar sebagai Khatibatun- Nisa’ (jurubicara kaum wanita). Beliaulah yang menjadi utusan para wanita untuk menemui Rasulullah Sallallahu alaihi wasallam. 

Pada tahun ke-13 Hijrah, Asma’ berperanan besar di dalam Perang Yarmuk dengan menyediakan logistik bagi pasukan tentera muslimin, memberikan minuman kepada para parajurit yang kehausan dan mengubati tentera yang terluka. Ibnu Katsir menyebutkan peranan para wanita di dalam perang tersebut, dengan berkata, “ Para wanita muslimah pada hari itu telah berjaya membunuh sejumlah musuh dari kalangan tentera Rom. Mereka juga memukul dengan kayu dan membaling batu kepada para tentera kaum muslimin yang berniat untuk lari dari medan perang. (Al-Bidayah wa Nihayah, 7/13; Tarikh Ath-Thabary 2/335)

Salah seorang dari pahlawan wanita yang terjun ke medan tempur ketika itu ialah Asma’ Radiallahu anha. Beliau Berjaya membunuh sembilan orang tentera musuh dengan menggunakan tiang penyanggah khemah. (Al-Ishabah, 4/229; Majma’ Az-Azzawaid, 9/260; Syiar Alamin Nubala’, 2/297)

----------------------------

Ini la sebahagian sirah insan yang bernama Asma'. Humaira' pula maknanya Si Merah asal dari perkataan Ahmar (merah)..Semoga pemilihan nama ini akan memberi motivasi kepada anakku untuk terus menjadi pejuang yang akan menegakkan kalimah Allah dimuka bumi.. 

Sekian.

Disediakan Oleh :
Faizul, Fatehah n Anak1 Response to ASMA' HUMAIRA' SELESAI CUKUR JAMBUL DENGAN TOK GURU

  1. Anonymous Says:
  2. Tahniah kepada jo sekeluarga...
    Moga Allah merahmati keluarga kita dan tergolong di kalangan pejuang2 Agama Allah...

    Shamsueri Al-Chenory

     

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MAKLUMAN

Sekiranya display cerita hanya memaparkan satu / dua cerita sahaja, Para tetamu blog boleh menekan topik-topik yang berada di bawah ini untuk tatapan atau bacaan. Sebarang kesulitan amatlah dikesali.

(masalah teknikal display/publishing ini tidak dapat diatasi walaupun pelbagai cara telah dilakukan. Sekiranya mana-mana tetamu blog yang pakar dalam bab ni, bolehlah memberi cadangan penyelesaian melalui kotak borak-borak)

TAJUK & CERITA TERKINI

TABUNG KELUARGA


Komen Terkini

Get This Recent Comment Widget!

TENTANG KAMI

My photo
Keluarga Hussin dan Halimah, berasal di Kampung Btg.Gedik Gual Ipoh, Tanah Merah Kelantan. Ahli Keluarga terdiri daripada Hussin dan Halimah serta anak-anaknya seramai 10 orang (6 lelaki, 4 perempuan). Keluarga Hussin & Halimah merupakan sebuah keluarga yang besar yang dihiasi kegembiraan, keceriaan dan kejayaan serta keberkatan. Merupakan salah satu keluarga contoh di kampung tersebut.

HUSSIN & HALIMAH

HUSSIN & HALIMAH

KELUARGAKU

KELUARGAKU

KAWAN-KAWAN