Tags:

DEMI MASA

AYAHANDA

AYAHANDA
HUSSIN BIN OMAR

BONDA

BONDA
HALIMAH BINTI ABDULLAH

ANAK BERANAK


WE LOVE TOK GURU

LOKASI ONLINE

Promosi Takaful

BLOG KAWAN

Pemimpin

Koleksi Bunga dari Penang

Disediakan Oleh: Keluarga Hussin dan Halimah Tuesday, July 13, 2010
Salam, semua...
Baru habis Plant Shutdown, baru la lapang sikit masa. Boleh la kongsi cerita yang dah lama terperap dalam kamera.

Koleksi 1. Bunga Bakawali.
Balik keja hari tu, K. Ma bgtau malam ni Bunga Bakawali akan "berkembang". Slps tengok bola & tggu game ke-2, intai lah kat tepi tingkap. Kebetulan dah hampir jam 12:00 mlm, masa dia kembang habis tapi7pg dia kecut terus layu.
Kalau tengok drama "Suri Bakawali' bunga bakawali depa kelopak dia jenis besar dan wangi. Abang Harun kata ada puteri tggu. Nak jmpa kena minta petua dari dia la...
 Jam 12mlm mekar cantik
Jam 7pg hilang dah kecantikan dia
Koleksi 2: Bunga apa ni?

Bunga ni K. Ma dpt dr kwn dia. Nama bunga tak pasti. Kalau sesiapa yang tahun tolong kongsi ya.


Yang menarik ttg bunga ni, warna ungu dia dan kelopak bertingkat dia. Kelopak 2& 3 terjulur keluar dari kelopak 1. Macam bunga dalam bunga la. Kelopak 2 & 3 bercantum (macam tangga spiral gitu).





Macam bunga kapas betul tak?






Koleksi 3: Bunga Melur.

Bunga melur ni dia kembang macam bunga Ros. Tak caya tengok.....

Itu saja lah dulu ya. Lain kali kita cerita pulak...
K. Ma & Abg. Saipu.

8 Responses to Koleksi Bunga dari Penang

  1. Anonymous Says:
  2. hebat2x... macam-macam jenis bunga kak ma ada.. Jo nak tanam pun rumah orang.. takut bunga baru nak tumbuh, pindah pulak ke rumah lain.. tak dang jupo puteri mana la..hehehe

    Jo & Fatehah

     
  3. Anonymous Says:
  4. wow banyak koleksi bunga kakma & a.saipu.
    kas kat sini jugak tak leh nak tanam bunga hidup.. bunga tak hidup boleh la..sebab tak de tanah.

    kas & za

     
  5. Anonymous Says:
  6. Rasanya bunga kedua yang tak tahu nama tu leh panggil bunga dua lapis, sebab bunga tu dua lapis..he3..

    Kak Ma tak tahu juga ke bunga apa tu? catik gak. Tak de benih ke tanam kat umah...

    Bunga pertama tu menarik gak...leh cari rahsia di sebalik masa dia mengembang dari jam 12 malm hingga 7 pagi je....

    Ja & ______

     
  7. Anonymous Says:
  8. bukan la.. nama bunga yang kedua tu, BUNGA KELOPAK BERTINGKAT YANG TERBUJUR LALU TERCANTUM... hehe.. bagi nama ikut keterangan kak ma la..kikiki.. betul x? betul la kot..

    pah satu satu lagi.. guano tulis Ja & ______garis3x nya..hehe

    Jo & Fatehah

     
  9. Anonymous Says:
  10. tu namanya bunga gunung berapi... masa gunung berapi meletup..macam tu la..hihi... tak gitu kak ma.

    betul tu jo.... nape tulis Ja & _______. Nape kosong... nape tak letak nama terus :)

    kas & za

     
  11. Anonymous Says:
  12. Tak dapat lesen lagi...kertas kerja tngah buat..he3..
    nnti lulus baru dpat nak tulis..buat suspen dulu....

    Ja & ___

     
  13. Anonymous Says:
  14. Salam...

    Nak benih kena tggu la. Baru ada sepokok. La ni tngh berbuah. Tngk ka buah mcm terung bulat.

    Nama bunga nanti K. Ma tnya kwn dia. Tnm bunga plastik lg sng. nak pindh packing jer, kalau x mau jd sampah le jwbnya.

    Ja malu lg tu sbb x shake hand lagi. Agak2 bila?

     
  15. Anonymous Says:
  16. wah macam2 bunga ada kat umah kak ma...
    yg berjaya dibawa balik ke pahang dan membiak sekaran ialah pokok ulam panjang umur/sambung nyawa...
    bila kenduri, org kg slalu tanya pasal pokok tu...
    to ja...: sabar2... jangan patah semangat...
    kas, banyakkan hiasan pokok plastik agar nampak dalam taman...
    kt umah mertua d chenor pn byk jenis bunga...
    klu harap kt menantu... kering pokok2 tu...

    shamsueri Al-Chenory

     

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MAKLUMAN

Sekiranya display cerita hanya memaparkan satu / dua cerita sahaja, Para tetamu blog boleh menekan topik-topik yang berada di bawah ini untuk tatapan atau bacaan. Sebarang kesulitan amatlah dikesali.

(masalah teknikal display/publishing ini tidak dapat diatasi walaupun pelbagai cara telah dilakukan. Sekiranya mana-mana tetamu blog yang pakar dalam bab ni, bolehlah memberi cadangan penyelesaian melalui kotak borak-borak)

TAJUK & CERITA TERKINI

TABUNG KELUARGA


Komen Terkini

Get This Recent Comment Widget!

TENTANG KAMI

My photo
Keluarga Hussin dan Halimah, berasal di Kampung Btg.Gedik Gual Ipoh, Tanah Merah Kelantan. Ahli Keluarga terdiri daripada Hussin dan Halimah serta anak-anaknya seramai 10 orang (6 lelaki, 4 perempuan). Keluarga Hussin & Halimah merupakan sebuah keluarga yang besar yang dihiasi kegembiraan, keceriaan dan kejayaan serta keberkatan. Merupakan salah satu keluarga contoh di kampung tersebut.

HUSSIN & HALIMAH

HUSSIN & HALIMAH

KELUARGAKU

KELUARGAKU

KAWAN-KAWAN