Cintoilah Bahaso Klate Kito... Apo Pendapak Semuo...?

Disediakan Oleh: Keluarga Hussin dan Halimah Sunday, September 6, 2009
Assalamualaikum w.b.t. ko semuo ahli keluargo Hussin & Halimah dan tetamu2 yang diRahmati Allah.

Sayo sekada nok cade ke kalu buli blog keluargo kito ni diuboh jadi versi "kelate ori" iaitu menggunoke sepenuhnyo bahaso kelate kito. Al-maklumlah, bahaso itu melambe ke identiti kito.
Ado beberapo rasionallah hok sayo pikir bendo ni peting de perlu diketengohke...

So(1). Memastike bahaso klate kito tok hile daripado percakape kito seharie.
Almaklumlah, ado hok dok joho, pehe, pineng, acheh dll. Kat cano mesti guno bahaso masing2. Malah, bahaso stendek tu semuo kito tahu.

Duo(2). Memberi pelue kepada kito untok mempraktihke bahaso klate denga situasi semaso.
Contoh hok paling moleh ialah Tok Guru sendri, walaupon doh jadi MB, masih mengekalke bahaso kelate walaupon wartawe luar g tanyo. Inilah yang dibango2ke oleh kito semuo.

Tigo(3). Memberi pelue kepada pelayar2 atau tetamu kito medalemi bahaso klate.
Dale memurtabakke bahaso late, segala artikel dituleh dale bahaso kelate. Kalu sapo2 to' pehe, hata respond aga hok tulih boleh we penjelase. Baru ado 2 way communikasi...

Pat(4). Dok borring guno bahaso ore dale penulise de kecek, mako pindok ko bahaso kito sdiri lagi best.
Sayo raso, bahaso ore guno bilo beruruse denga ore lain. Tapi, sesamo kito, apokato kita guno bahaso kito. Io napok lebih mesro dan friendly.

Walaubagaimanopon, terpule kepado semuo, kerano ini sekadar cadange semato2. Reality dan hakikatnyo kito yan berhak melaksanokannyo...

Idup bahaso klate...
semaju ore klate...

Mugo kita dirahmati bersamo di bawoh pimpine Tok Guru...

Wassalee

4 Responses to Cintoilah Bahaso Klate Kito... Apo Pendapak Semuo...?

  1. faizul Says:
  2. come-come hambo sokong. kito keno pakak sumo la. cumo kito tengok ko gapo hok no oyak, kalu tak do masaloh nok guno kelate, kito guna kecek kelate.. pehe ko dok ni..huhuhuhehehe

     
  3. beres..abe tera ngejah untuk tulis dale bahaso kelate..

     
  4. Anonymous Says:
  5. Baguih juga cadangan tuh...
    Cuma rasa susah sikit nak faham. Sebab nak tulis loghat kel ni susah sikit. Loghat ni lebih kepada perbualan/percakapan. Itu pandangan saya la...Siifu04

     
  6. takpolah, kito cubo hok mano buleh jo... hok susoh tu guno bahaso luar...

     

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MAKLUMAN

Sekiranya display cerita hanya memaparkan satu / dua cerita sahaja, Para tetamu blog boleh menekan topik-topik yang berada di bawah ini untuk tatapan atau bacaan. Sebarang kesulitan amatlah dikesali.

(masalah teknikal display/publishing ini tidak dapat diatasi walaupun pelbagai cara telah dilakukan. Sekiranya mana-mana tetamu blog yang pakar dalam bab ni, bolehlah memberi cadangan penyelesaian melalui kotak borak-borak)

TAJUK & CERITA TERKINI

TABUNG KELUARGA


Komen Terkini

Get This Recent Comment Widget!

TENTANG KAMI

My photo
Keluarga Hussin dan Halimah, berasal di Kampung Btg.Gedik Gual Ipoh, Tanah Merah Kelantan. Ahli Keluarga terdiri daripada Hussin dan Halimah serta anak-anaknya seramai 10 orang (6 lelaki, 4 perempuan). Keluarga Hussin & Halimah merupakan sebuah keluarga yang besar yang dihiasi kegembiraan, keceriaan dan kejayaan serta keberkatan. Merupakan salah satu keluarga contoh di kampung tersebut.

HUSSIN & HALIMAH

HUSSIN & HALIMAH

KELUARGAKU

KELUARGAKU

KAWAN-KAWAN